Myopiecontrole bij kinderen met behulp van Nachtlenzen

 

Geen enkele ouder wil het meemaken dat hun kind elke 6 maanden steeds weer sterkere glazen of lenzen nodig heeft.  Vaak begint myopie (bijziendheid) rond de leeftijd van zes à zeven jaar.  Zeker als één of beide ouders ook (sterk) bijziend zijn, is de kans groot dat het kind een grote myopie ontwikkelt.  Op jonge leeftijd kan een brilletje nog schattig zijn, maar in de puberteit is het vaak een bron van ergernis, en soms mikpunt van pesten.

 

Myopia

Bij myopen wordt het licht te sterk gebroken in het oog.  Daardoor komt het centrale brandpunt voor het netvlies te liggen. 

Om het centrale brandpunt terug op het netvlies te krijgen wordt een negatief glas voorgezet.

 

Negatieve glazen hebben echter nadelen.  Het licht dat perifeer (opzij) binnenvalt door het glas in het oog buigt sterker af: daardoor komen de perifere brandpunten achter het netvlies te liggen.

 

myopie-ctrl_1

 

Het oog streeft altijd naar de meest waardevolle informatie en zoekt dus de scherpste brandpunten op.  Het oog groeit dus naar deze perifere brandpunten toe: daardoor wordt het oog langer.  Maar als het oog langer wordt, komt het centrale brandpunt weer voor het netvlies te liggen, waardoor het kind terug minder scherp ziet. 

Als er dan sterkere glazen worden gegeven, vallen de perifere brandpunten terug achter het netvlies, wordt het oog terug langer, enzovoort: zo ontstaat progressieve myopie.

 

Het komt er dus op aan om die aslengte-groei van het oog te stoppen.

Eén van de meest veelbelovende manieren is het corrigeren van de ogen met behulp van nachtlenzen.


 

Nachtlenzen zijn vormstabiele (harde) contactlenzen die enkel ’s nachts gedragen worden.  Dus als het kind gaat slapen zet het zijn lenzen in: dat kan al vanaf een leeftijd van ongeveer 8 jaar!  Wanneer het kind opstaat, doet het de lenzen terug uit, en ziet het kind de hele dag scherp.  Dat komt omdat de nachtlenzen de kromming van het hoornvlies gecontroleerd bijstuurt.  De lichte vormverandering van het hoornvlies blijft de hele dag duren, soms zelfs twee dagen.  Je kan het vergelijken met de indruk die een spannende sok of uurwerkbandje nalaat in de huid.

Het grote voordeel van de nachtlenzen is dat het kind overdag geen lenzen of bril nodig heeft: het kan vrij spelen, ravotten, zwemmen, in de ogen wrijven, enz.

 

 

Door de lichte druk die nachtlenzen uitoefenen op het hoornvlies (het doorzichtige vlies voor de iris) wordt het centrale deel van het hoorvlies iets afgeplat waardoor het licht centraal minder sterk wordt gebroken, en dus op het netvlies valt.  De cellen van het hoornvlies die centraal afgeplat worden, verschuiven naar de periferie van het hoornvlies. 

 

ok5

 

Centraal krijg je dus een afplatting, en perifeer krijg je een verbolling, een soort “positief gedeelte”: wanneer het licht door de periferie binnenvalt, valt het door die positieve zone, en wordt het licht sterker gebroken.  Daardoor valt het licht perifeer voor het netvlies (in tegenstelling met de negatieve brilglazen) en kan er geen aslengte-groei meer plaatsvinden.

 

myopie-ctrl_2

 

Krimpen kan het oog echter niet, vandaar dat het belangrijk is om zo snel mogelijk met nachtlenzen te starten.

Kinderen zijn daar doorgaans zeer snel in, maar het is wel de taak van de ouders om te kijken of de hygiëne nageleefd wordt en of de lenzen goed gereinigd en ontsmet worden.

 

Halfjaarlijks worden de ogen door ons grondig gecontroleerd.  Er wordt bijgestuurd indien nodig.  De nachtlenzen worden individueel op maat gemaakt en worden jaarlijks vervangen.  Nadelen zijn er tot op heden niet gerapporteerd, mits een goeie hygiëne in acht genomen wordt.  Ook wordt het advies gegeven om veel buiten te spelen, in de natuur te vertoeven, veel in natuurlijk (zon-)licht te zijn, een rijke voeding te nuttigen, en gezond te leven.

 
 
  Site Map